Zbor Saveza radio-amatera 2024 u Ivanjici

U Ivanjici je 1.6. održan zbor Saveza radio-amatera Srbije.
Broj prisutnih je bio ispod očekivanja – ukupno 50 gostiju na zboru u Plavoj sali Doma kulture Ivanjica.
Ivanjičani su izvanredni domaćini, tako da smo se osećali veoma ugodno. Obezbedili su salu, dobrodošlicu gostima sa hlebom i solju, uz kafu i osveženje pre početka zbora.
Želimo da izrazimo posebnu zahvalnost Draganu Šuluburiću YT1IRT iz RK Ivanjica YU1AHY koji je sve to organizovao i obezbedio.

Dan pre zbora smo organizovali sa našim domaćinima prezentaciju hobija u Osnovnoj školi “Milinko Kušćić”. U nekoliko grupa prezentaciju je videlo preko 150 mladih, osnovaca završnih razreda i gimnazijalaca. Prezentirani su im svi aspekti hobija: operatorski rad, aktivnosti u prirodi, takmičenja, različite tehnike rada. Imali smo živu prezentaciju KT i UKT rada, kao i uspostavljanje veza preko QO100 satelita. Odziv je bio dobar, sada je na ivanjičkom klubu da daljim radom i aktivnostima pridobije što više novih radio-amatera među mladima koji su bili na prezentaciji.

Demonstracija rada amaterskih radio-stanica

Na početku zbora su predate zahvalnice predstavnicima opštine Ivanjica i organizacije Caritas za ono što su učinili za radio-amatere ivanjičkog kraja i uopšte. U poslednjih godinu dana obezbedili su sredstva i drugu podršku za podizanje nekoliko repetitora i kupovinu opreme za radio-amatere. Ivanjički klub ima svoj prostor koji je dobio od opštine i sve uslove i podršku za svoje aktivnosti.

Prva tema je bila prezentacija argumenata za promociju radio-amaterskog hobija, sa prednostima koji naš hobi nudi društvu, lokalnoj zajednici i pojedincima. Ova argumentacija je jako bitna u borbi da se obezbedi podrška društva i lokalne zajednice za naš hobi, revitalizaciju klubova i privlačenje novih članova.

Nakon toga smo imali prezentacije klubova koji su uspeli da uspostave saradnju sa lokalnom zajednicom i obezbede podršku za svoj klub i aktivnosti. Bojan Božić YU2DXB nam je prezentirao kako to rade u Pirotu, gde su poznati kao nezamenljiv činilac u sistemu za vanredne situacije i naročito u akcijama spasavanja na Staroj planini. Zatim smo imali video poziv i razgovor sa članovima kluba YU1DGH iz Niša, koji su za kratko vreme uspeli da reaktiviraju klub u efikasnoj sprezi starijih članova i mlađih, novih radio-amatera. Radio klub u Nišu je jedan od retkih koji je uspeo da sačuva prostorije, ali su novi članovi podigli nivo aktivnosti na potreban nivo. Zasluge za to ima radio-klub Timok YU1ACR iz Zaječara, koji je pružio i pruža stalnu pomoć i podršku aktivnostima u Nišu. I oni su bili uključeni u video konferenciju i ispričali koliko je važan stalni rad sa mladima. RK Timok ima redovne godišnje besplatne kurseve za decu i omladinu i stalno povećavaju broj svojih članova.

Bojan Božić YU2DXB

Na kraju nam je Dragan Šuluburić opisao svoje iskustvo u saradnji sa opštinom Ivanjica i Caritasom na uspešno realizovanim projektima u ovom kraju.

Sledeća tema je bila kratka prezentacija predloga novog pravilnika o radu radio-amatera u čijoj razradi je Savez učestvovao na poziv RATELa. Pomenuti su novi opsezi koji nam pripadaju po novom planu namene, novi sistem klasa usklađen sa preporukama CEPTA i pripremama za primenu novog Pravilnika. Prisutni su informisani o tome da je izrada priručnika za pripremu ispita za C klasu u završnoj fazi i da će uskoro biti publikovan. Na taj način će Savez obezbediti besplatan materijal za pripremu ispita za početnu klasu, a nakon toga će se raditi na priručniku za polaganje ispita za B klasu.

Zoran Mladenović YU1EW je održao prezentaciju o radu preko satelita QO100. Detaljno je opisao kako se radi, band-plan satelita i potrebnu opremu. Kod nas je sve više radio-amatera koji rade preko QO100 i drugih satelita. Na zboru je svo vreme ispred Doma kulture radila QO100 stanica sa jubilarnim pozivnim znakom YU100R.

Prezentirane su novine u repetitorskoj mreži, a prisutna je bila FM Digi radna grupa u punom sastavu. Novim RATEL pravilnikom predviđeno je proširenje UHF opsega. Pomenuti su problemi sa smetnjama na našim opsezima od različitih neregularnih korisnika. Najavljena je reorganizacija VHF repetitorske mreže kao i uvođenje pomaka od 7.6MHz za UHF repetitore.
Posebno je interesantna bila prezentacija hotspot uređaja za analogne i digitalne repetitore koju je uradio Nikola Manojlović YT3MN. Razvijen u potpunosti od strane Srđana YT1TDS iz RK Trstenik YU1IMN, omogućava pristup analognim i digitalnim repetitorima preko interneta, tamo gde ne postoje mogućnosti da se direktno pristupi repetitoru. Moguće je i linkovanje repetitora tamo gde nije moguće uspostaviti radio-linkove.

Poslednja informacija na zboru je bila o Contest akademiji. Savez neće ove godine organizovati kamp za mlade na uobičajen način sa širokim programom prezentacija. Ideja ove godine je da se fokusiramo na mlade koji su zainteresovani za rad u takmičenjima. Program akademije bi sadržao brojne aspekte takmičenja: softver, organizaciju, opremanje, taktiku i strategiju. Očekujemo da naši stariji takmičari koji su se dokazali u kontestima pruže podrški pomoć ovoj aktivnosti.

Poseban doprinos zboru u Ivanjici dao je Dule YU1OS sa izložbom svojih radio-amaterskih diorama, urađenih sa puno detalja, uz mnogo truda i ljubavi. Dule je pripremio i jednu dioramu sa prikazom satelitske stanice u Prilikama kraj Ivanjice i poklonio je radio klubu u Ivanjici.

Sve vreme zbora ispred Doma kulture bila je aktivan PPS koji je radio sa znakom YU100R.

I pored relativno malog broja prisutnih, smatramo da je zbor ispunio svoj cilj i funkciju: informisanje i druženje radio-amatera ne samo preko radio-talasa već u direktnom kontaktu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *