Ponovo (dobro) radi Deli Jovan

Izveštaj pripremio Miodrag Petrović YT3E

Nesto duze od tri godine repetitor na Deli Jovanu nije radio kako treba. Ekipa iz radio kluba “Timok” je 18.11.2023g. otisla na objekat, ali zbog jakog vetra i snega nije bilo moguće ništa uraditi. Sledeći pokušaj je usledio 27.12.2023. kada su Zaječarci stigli do antena na poslednjoj platformi stuba, na oko 70m visine. Ustanovili su da je jedna uhf antena otkinuta i da je vhf antena oštećena. Nakon što su obezbeđene dve antene (donacija), ekipa je 15.04.2024. otišla na Deli Jovan treći put. Na sreću, poneli su za svaki slučaj i 200m koaksijalnog kabla.

To se pokazalo mudrim, jer je merenjem ustanovljen je prekid kablova na prijemnim antenama, na nekih 40m dužine. Nažalost, oba kabla prijemnih antena su bili presečeni, što je utvrđeno bez sumnje. To je prijavljeno šefu objekta, upisano u njihovu knjigu i fotografisani su krajevi kablova gde se vidi kako je sečen kabl.
Ekipa u sastavu Mile YU1MY, Dejan YU1TP i Miki YT3E. je prionula na posao, pa su postavljene nove deonice kablova i urađen nastavak na mestu sečenja kabla. Na vrhu su postavljene nove
antene.
Pušten je u rad VHF R0 repetitor koji radi besprekorno, što ej provereno sa drugarima koji su potvrdili dobar rad VHF repetitora.
UHF repetitor ovom prilikom nije osposobljen ali je utvrđeno da je problem u konektorima. Posle podne je počeo da duva jak vetar pa je popravka ostavljena za drugi izlazak. I umor je uzeo danak, jer su se majstori peli i po četiri puta do vrha.
Konstatovan je problem prijem nasih repetitora drastično oslabi kada se u sumrak uključi LED obeležavajuća rasveta. Normalan rad tek može da se nastavi tek ujutru kad se svetla ugase.

YT3E na Deli Jovanu

Deli Jovan, četvrti put

Sledeći izlazak na Deli Jovan je usledio 21.06.2024 godine, kada su u 6:00 krenula ekipa u sastavu YU1TP Dejan iz Nisa i YT3E Miki iz Zaječara.

Stigli su oko 07,30 h i odmah prionuli na poso da pronadju mesto prekida kabla na deonici
prijemne antene na UHF-u. Promenjeni su konektori na nastavku gde je kabl bio presečen. Zatim su otišli do vrha i proverili konektor na tom mestu. Posao jhe azvršen oko 11 kada je UHF repetitor pušten u rad i provereno: radi dobro.

Sa šefom objekta na Deli Jovanu su ponovo proverili uticaj LED rasveta na rad repetitora i konstatovali da ne prolaze više signali koji su pre toga išli do Q4. Savez će morati da podneze sahtev tehničkoj službi ETV da se ovaj problem reši.

YT1TP na Deli Jovanu

Tupižnica

Nakon toga ekipa se uputila na Tupižnicu, gde su stigli oko 14h. Merenje antena je pokazalo da je snaga na predaju smanjena i da antena na 75-tom metru nije u redu i da se mora zameniti. Antena na 35-tom metru je ok i ona je sada TX antena. Antena na krovu zgrade na 3m od zemlje je neka službena antena sa losim swr-om ali će privremeno biti iskorišćena kao RX antena, dok se ne zameni. Konstatovano je da UHF repetitor na Tupiznici radi dobro.
Dogovor je da se skupe sredstva za kupovinu novih antena pa da se u septembru zamene i da za
zimu bude sve ok.
Takodje je probano kako radi repetitor sa i bez svetla ustanovljeno je isto što i na Deli Jovanu: ko prolazi Q4 sa isključenim svetlima, više se ne čuje kada se svetla uključe. I o ovome mora da se obavesti tehnička služba ETV.

YT1TP i YT3E na Tupižnici


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *