Osnivanje klubova

Ako u blizini ne postoji klub, a postoje radio-amateri zainteresovani da osnuju novi klub, postupak je sledeći:

Razmislite i smislite svoje buduće aktivnosti

​Svaki radio-klub postoji radi svojih aktivnosti i članova. Razmislite o tome šta vas interesuje i da li imate dovoljno zainteresovanih da se te ideje ostvare.
Možda želite da postavite lokalni repetitor, analogni ili digitalni i obezbedite sebi besplatnu i kvalitetnu komunikaciju. Ili ste zainteresovani da napravite klupsku stanicu, podignete KT antene i bavite se DX-ingom. Ako imate veće ambicije, možda formirate takmičarski tim, opremite lokaciju i krenete u KT i UKT takmičenja. Druge aktivnosti klubova mogu uključiti konstruktorstvo, bavljenje digitalnim tehnologijama i komunikacijama, amatersku radio-goniometriju ili ćete dati akcenat na FF, SOTA i druge aktivnosti u prirodi. Radio-amaterski pokret pruža široke mogućnosti za svakoga, ali treba krenuti od početka, ambiciozno ali ne preširoko.

Registrujte klub kao udruženje građana

​Postupak se sprovodi u skladu sa Zakonom o udruženju građana, jer je radio-klub upravo to. Potrebna su tri punoletna osnivača, a procedura se pokreće kod APR (Agencija za Privredne Registre). Uz rešenje u registraciji dobija se registarski (matični) broj i PIB (poreski identifikacioni broj).

Učlanite se u Savez radio-amatera Srbije

Učlanjenjem u SRS klub dobija pravo da pošalje svog predstavnika na Skupštinu SRS i učestvuje u odlučivanju o pitanjima od značaja za Savez i sve članove.

Za učlanjenje u Savez sledite administrativni postupak opisan na ovom linku.

Takođe, potrebno je platiti klupsku članarinu prema Cenovniku.​

Otvorite račun u banci

Račun u banci će Vam trebati ako mislite da naplaćujete članarinu, prikupljate donacije ili imate neke druge prihode i plaćate troškove.
Odmah se pretplatite na elektronske servise, tzv. e-banking, jer će to u mnogome da vam olakša život: izbeći ćete posete banci i čekanje u redu.

​Uspostavite saradnju sa okruženjem

Nađite u okruženju zainteresovane koji mogu da vam pomognu da realizujete aktivnosti kluba, obezbedite nove članove i nađete izvore finansiranja. Povežite se sa institucijama i lokalnom samoupravom. Saradnja uvek može da bude dvosmerna: radio-amateri mogu da pomognu ne samo u vanrednim situacijama, već i u svakodnevnim situacijama, kao što je, na primer, organizacija sportskih ili drugih događaja koji zahtevaju sistem komunikacija.

Krenite u škole, ali uvek u dogovoru i uz dozvolu uprave škole i u skladu sa propisima i pravilima koje propisuje ministarstvo obrazovanja. Mladi su zahvalni kada su u pitanju radio-amaterske aktivnosti, privlače ih i lako se uključuju u rad. Program mora biti prilagođen uzrastu i znanju koje mladi poseduju.​

Mislite o finansiranju

Iako radio-amateri uglavnom sami finansiraju svoje aktivnosti, često potrebe prevazilaze individualne mogućnosti. Kada je u pitanju kupovina opreme, plaćanje svakodnevnih troškova, opremanje lokacije, budžet je često preambiciozan.

Saradnja sa okruženjem može da pomogne, naročito ako se kao radio-klub pokažete korisnim za društvo i lokalnu zajednicu. Učešće u lokalnim događajima, saradnja sa školama, sportskim i drugim organizacijama, sve može biti način da se pokaže značaj radio-kluba i obezbedi pomoć kod onih koji mogu da pomognu.

Postoje i fondovi i projekti koji podržavaju aktivnosti sa mladima, društveno korisne aktivnosti i inovativne delatnosti, pa i tu treba pokušati da se osmisli dobar projekat koji će biti nagrađen donacijom ili drugim vidom pomoći.

Potražite mogućnost da se dobije i nematerijalna pomoć, ili učešće drugih u finansiranju troškova ili obezbeđenju prostora za rad, na primer.