Kako da postanem radio-amater?

Odlučio si: sviđa ti se, želiš da postaneš radio-amater. Šta i kako dalje? 

Postupak je jednostavan, ali zavisi od toga čime želiš da se baviš. Ako te interesuje da postaneš operator i da uspostavljaš kontakte sa drugim radio-amaterima širom sveta, postupak se sastoji od sledećih koraka:

  1. Pripremi se i položi ispit
  2. Završi formalnosti oko dokumenata
  3. Opremi se i počni da radiš

Pripremi se za ispit i položi ga. 

Savez radio-amatera definiše radio-amaterske klase koje određuju šta možeš dalje da radite, koji su ti opsezi na raspolaganju, koliku snagu možeš da koristiš kod emitovanja i druge detalje. 

Programi znanja potrebnih za pojedine klase dostupni su na ovom sajtu.

Resursi za učenje su raspoloživi na internetu, ali možeš pohađati obuku koju organizuju i sprovode lokalni radio-klubovi. Najbolje je da kontaktiraš najbliži klub i oni će ti dati potrebne informacije. Proveri listu klubova u Srbijii nađi klub koji ti odgovara.

Ispit se polaže pred ispitnom komisijom popunjavanjem testa koji odgovara programu klase koji se polaže.  

Završi formalnosti oko dokumenata

Prvi korak posle uspešnog polaganje ispita je podnošenje zahteva za pozivni znak koji dodeljuje Savez. 

Sa dobijenom potvrdom od Saveza podnosi se zahtev za licencu u Ratelu. 

Procedura dobijanja pozivnog znaka i licence

Na osnovu važeće licence, kada se odlučiš i nabaviš opremu, podnosiš zahtev za dozvolu za radio-stanicu, opet kod Ratela. Tek kada dobiješ dozvolu možeš da počneš da radiš na svojoj radio-stanici, u skladu sa svojom klasom i njenim ograničenjima. 

Procedura dobijanja dozvole za radio-stanicu 

Oprema i početak rada

Za početak, ne mora sve da izgleda kao na ovoj slici . Dovoljan je jedan uređaj i što bolja antena. Ipak, pre svega, potrebno je dobro razmisliti. 

Smisli šta te zapravo interesuje. Od toga će zavisiti odgovarajuća oprema, potreban prostor i pogodna lokacija. DX-ing, takmičenja, neobavezno uspostavljanje veza, ćaskanje na lokalnom repetitoru, rad u prirodi…  

Uređaj ne mora biti nov, ima dosta kvalitetnih uređaja koji se mogu nabaviti za relativno skroman iznos. Prati radio-amaterske berze na internetu, lokalne sastanke u radio-klubu, redovne susrete amatera na kojima se razmenjuje oprema. Raspitaj se kod starijih i iskusnijih, traži od njih preporuku za traženje ili mišljenje o opremi koju si našao u ponudi. 

Samogradnja može biti dobar izbor za početak, naročito ako voliš da majstorišeš. Ne moraš krenuti od nule, nude se kompleti delova kod kojih je neko već odradio najveći deo posla oko razvoja, konstrukcije i ispitivanja. Dovoljno ih je pažljivo sklopiti i dobijaš potpuno upotrebljiv uređaj za male novce. 

Antena je najvažniji deo celog sistema, jer ni jedan uređaj ne može nadoknaditi ono što loša antena upropasti. Postoje stotine hiljada varijanti antena, kupovnih i onih iz samogradnje. Opet se treba posavetovati sa iskusnijima, istraživati po internetu i odabrati pravo rešenje za raspoloživu lokaciju, naročito ako postoje ograničenja u slobodnom prostoru i drugim uslovima za postavljanje antena.  

Prostor može biti problem ako nemaš kutak u koji možeš da se smestiš. U početku je dovoljan i deo radnog stola ili zgodna polica. Treba imati u vidu da, kako vreme prolazi, broj uređaja i prateće opreme se povećava, pa prostor može postati kritičan.  

Lokacija može mnogo da utiče na kvalitet rada i nivo uživanja u hobiju. Po pravilu, danas su gradske lokacije preplavljene smetnjama, pa neki ozbiljan rad sa visokim nivoom šuma traži veliku veštinu i snalaženje. Obično je u gradu problem i postaviti ozbiljniju antenu, ali se ljudi i tu snalaze. Plac izvan grada, roditeljska vikendica koja je je nekada bila veoma nisko na listi interesovanja može sada postati veoma bitna i iskoristiva. Sve treba pažljivo razmotriti i isplanirati jer je opremanje lokacije skup posao. Naravno, ako imaš nameru da se baviš SOTA, FF i sličnim aktivnostima, nema problema: lokacija je ceo svet. 

Radio-klub može biti rešenje ako su oprema, prostor i lokacija problem. Udruženim snagama sve se lakše postiže, fondovi se lakše popune a ima i više udruženog znanja i iskustva. Kao klub možete tražiti i pomoć od lokalne zajednice, a zauzvrat doneti neku korist i doprinos toj zajednici. Zajedno, sve je lakše i brže: obuka i ispiti za nove članove, akcije na podizanju antena, sklapanje uređaja, učešće na takmičenjima. Ako nemate klub, skupi društvo i formirajte ga!